Klopsiki w sosie paprykowo koperkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    500 g
  • cebula

    1 szt
  • kostka smażona cebulka

    1 szt
  • posiekany koperek

    2 łyżki
  • średnia papryka czerwona

    1 szt
  • jajka

    2 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    6 łyżek
  • sól

    do smaku
  • pieprz kolorowy

    do smaku
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    do smaku
  • śmietana słodka

    150 ml
  • mąka

    2 łyżki
  • woda

    2 l
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • ziele angielskie

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, cebulę obrać, umyć i zmielić razem z mięsem maszynką do mielenia.
Zmielone mięso włożyć do miski, dodać jajka, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku i wyrobić masę.
Do garnka, w którym mają się gotować klopsiki wlać wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, maggi i kostkę smażona cebulka i zagotować.
Z masy mięsnej formować niewielkie kuleczki, wrzucać na wrzątek i dotować około 6-8 minut.
W międzyczasie posiekać koperek i oczyszczoną z gniazda nasiennego, umytą i pokrojoną w kostkę paprykę i wrzucić do gotujących się klopsików.
Śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić nią sos.
W razie konieczności jeszcze doprawić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Betka 20.11.2012 09:04
przesmaczne danie;)
Anna133 06.04.2012 14:07
wyglądają znakomicie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat