KLOPSIKI TIKKA MASALA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mięso mielone wieprzowe

    300 g
  • czosnek

    1 zabek
  • cebula biała

    1 szt
  • imbir starty

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 szczypta
  • garam masala

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta

SOS

  • pomidory

    200 g
  • jogurt naturalny

    3 łyzki
  • cebula

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • czosnek ząbki

    1 szt
  • cynamon Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

MIĘSO:

Do zmielonego mięsa dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.

Doprawiamy szczyptą soli, garam masala, imbiru i papryki słodkiej.

Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, formujemy małe klopsiki i smażymy kilka minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie.

SOS:

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek , imbir i resztę przypraw.

Przesmażamy ok. minutkę, dodajemy pokrojone pomidory i zalewamy jogurtem.

Na wolnym ogniu gotujemy ok. 7-8 minut, cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.

Po tym czasie miksujemy ( sos nie musi być kremowo gładki ).

CAŁOŚĆ:

Do sosu delikatnie wkładamy usmażone klopsiki i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy, by „przeszły”aromatem i dobrze się zagrzały.

Podajemy gorące posypane świeżą pietruszką z ugotowanym na sypko ryżem lub chlebkami naan.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ali 27.02.2015 07:29
Wygląda apetycznie :)
wwwiolka 26.02.2015 21:56
Bardzo fajny przepis.
as28 26.02.2015 20:34
mniam mniam
Gracer 26.02.2015 20:23
smaczny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat