Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KLOPSIKI TIKKA MASALA

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone wieprzowe 300 g
czosnek 1 zabek
cebula biała 1 szt
imbir starty 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta

SOS

pomidory 200 g
jogurt naturalny 3 łyzki
cebula 1 szt
papryka czerwona 1 szt
czosnek ząbki 1 szt
cynamon Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: KLOPSIKI TIKKA MASALA

MIĘSO:

Do zmielonego mięsa dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.

Doprawiamy szczyptą soli, garam masala, imbiru i papryki słodkiej.

Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, formujemy małe klopsiki i smażymy kilka minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie.

SOS:

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek , imbir i resztę przypraw.

Przesmażamy ok. minutkę, dodajemy pokrojone pomidory i zalewamy jogurtem.

Na wolnym ogniu gotujemy ok. 7-8 minut, cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.

Po tym czasie miksujemy ( sos nie musi być kremowo gładki ).

CAŁOŚĆ:

Do sosu delikatnie wkładamy usmażone klopsiki i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy, by „przeszły”aromatem i dobrze się zagrzały.

Podajemy gorące posypane świeżą pietruszką z ugotowanym na sypko ryżem lub chlebkami naan.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ali 27.02.2015 07:29
Wygląda apetycznie :)
wwwiolka 26.02.2015 21:56
Bardzo fajny przepis.
as28 26.02.2015 20:34
mniam mniam
Gracer 26.02.2015 20:23
smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak