klopsiki nadziewane pomidorkami w pikantnym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryczka chili

    1 szt
  • śmietana 12%

    1/2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • sól

  • klopsiki:

  • mięso mielone wp-woł

    60 dkg
  • mleko

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • parmezan starty

    50 gram
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • pomidorki czereśniowe

    20 dkg
  • mąka

    2 łyżki
  • oliwa

  • bulion warzywny

    1 szklanka
  • kajzerka

    1 czerstwa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondlu na rozgrzanej oliwie szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem,dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz chilli,smażymy razem 3 min,następnie wlewamy bulion i doprawiamy ziołami solą i pieprzem,dusimy pod przykryciem 20 min,często mieszając.Sos miksujemy i mieszamy ze śmietaną i koncentratem pomidorowym.Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę,wbijamy jajko i wsypujemy starty ser,masę mięsną doprawiamy do smaku ziołami solą i pieprzem,formujemy placki układamy na nich pomidorki i zlepiamy brzegi,obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na rumiano.Wkładamy do sosu i dusimy razem na małym ogniu pod przykryciem przez 10 min.Podajemy z makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iza15 20.12.2011 13:14
pyszne
Krystyna32 24.04.2011 07:14
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat