Klopsiki kozackie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (chuda łopatka lub szynka)

    NA KLOPSY:
  • kg świeżych kozaków (koźlarzy)

    1/2
  • cebula

    1
  • jajko

    2
  • płaska łyżeczka soli

    1
  • łyżeczki mielonego pieprzu

    1/2
  • garść suszonych kozaków + łyżeczka proszku grzybowego

    SOS:
  • cebuli

    1/2
  • łyżek śmietany 18%

    5
  • czubata łyżeczka mąki

    1
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kozackie bo smaczne! A tak naprawdę ich nazwa wzięła się od dodanych do nich grzybów kozaczków (koźlarzy pomarańczowożółtych).

Świeże grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, cienko pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Mięso zmielić razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Grzyby suszone zalać 0,5l wrzątku, zostawić na 15 min. pod przykryciem, następnie posiekać (wody nie wylewać). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę, dodać grzyby, smażyć mieszając 10-15 min. aż zmiękną i odparuje nadmiar płynu. Ostudzone dodać do mięsa, dosypać zieleninę, wbić jajka, dodać sól i pieprz, dokładnie wyrobić - jeśli masa jest zbyt rzadka dosypać bułkę tartą. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formować niezbyt duże klopsy, obtaczać je w mące i smażyć partiami na niedużej ilości rozgrzanego oleju aż się dobrze zrumienią, przekładać do rondla. Kiedy już wszystkie usmażmy, na tej samej patelni i pozostałym na niej tłuszczu, podsmażamy posiekaną połówkę cebuli, wlewamy namoczone, pokrojone grzybki razem z wodą, w której się moczyły, dodajemy proszek grzybowy i dusimy 10 min. pod przykryciem. Śmietanę rozrabiamy z mąką i szczyptą soli, dodajemy powoli do sosu, ew. dolewamy nieco wody, doprawiamy, przelewamy na klopsiki, dusimy na malutkim ogniu 10-15 min. Podajemy np. z kaszą gryczaną i surówką. Z podanej ilości składników zrobiłam 12 klopsów.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 05.12.2011 22:10
Przepis apetyczny a zdjęcia dopełniają całości - aż ślinka cieknie
patusia 04.10.2011 01:55
Pyszne! :)
Karolina69 02.08.2011 15:39
fajne
SmacznaPyza 16.02.2011 08:45
Borgia, na proszek mielę takie gorsze kawałki - trzonki albo ususzone bardziej dojrzałe grzyby, czasami te obgryzione trochę przez ślimaki (ale oczywiście bez robali!) - ja susze dużo więc nie braknie a nawet jeszcze rozdaję rodzinie i znajomym
borgia 15.02.2011 20:41
Nie widzę. Ja poznam niektóre grzyby jak są w koszyku. Nie umiem zbierać. Właśnie pokazałam Mężowi po kolei co mam zamiar zrobić... No i zaczęło się. Placuszki mam zrobić w czwartek (jutro wyjeżdża ale i tak mu powiedziałam, że prędko nie będzie), na sernik sam już poczeka do lata, a tu... był tak zwany opad szczeny. Ale mam trochę zamrożonych, więc żeby było zabawnie - na to jest duża szansa. Co prawda suszone będą podgrzybki no ale trudno. Nie mam inaczej. I po raz pierwszy zmielę grzyby na proszek, bo do tej pory było mi po prostu żal.
SmacznaPyza 15.02.2011 20:30
nie ma sprawy - na priva poproszę lokalizację i może będzie po drodze? jak jest las to są i grzyby!
borgia 15.02.2011 20:13
Naucz mnie zbierać grzyby... Bardzo proszę...
Henryka2 18.12.2010 20:03
Moje ukochane:mięsko w sosie i kasza gryczana!
Sarenka 24.09.2010 15:26
ALez apetycznie wyglada obiadek na talerzu!
SmacznaPyza 14.05.2010 22:26
w składnikach wyszedł mi straszny bałagan, wybaczcie, wpisywałam wszystko po kolei i nie wiem dlaczego się pomieszało - mam nadzieję, że w sposobie wykonania się połapiecie SOS robimy z # garść suszonych kozaków + łyżeczka proszku grzybowego, # 1 czubata łyżeczka mąki, # 5 łyżek śmietany 18%, # 1/2 cebuli, - reszta składników jest do klopsów

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat