Klopsiki drobiowe zapiekane w zupie cebulowej.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Klopsiki

  • filet z kurczaka

    30 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • bułka namoczona w mleku

    1 sztuka
  • sól do smaku

    do smaku
  • pieprz ziołowy

    do smaku
  • bułka tarta

    2 łyżki

Dodatkowo

  • olej do smażenia

  • śmietana 12%

    1 szklanka
  • ser żółty

    20 dag
  • bułka tarta

    2-3 łyżki
  • zupa cebulowa

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Klopsiki drobiowe zapiekane w zupie cebulowej. foto
Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy razem z bułką w maszynce.Do mięsnej masy wbijamy jajko,dodajemy bułkę tartą,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki obtaczając je w bułce tartej.Następnie obsmażamy je na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Krok 2 - Klopsiki drobiowe zapiekane w zupie cebulowej. foto
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.Zupę cebulową wsypujemy do śmietany i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Klopsiki drobiowe zapiekane w zupie cebulowej. foto
Pulpeciki układamy w formie żaroodpornej,na wierzchu rozsmarowujemy masę śmietanowo-cebulową.Następnie pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4 - Klopsiki drobiowe zapiekane w zupie cebulowej. foto
Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem.
Krok 5 - Klopsiki drobiowe zapiekane w zupie cebulowej. foto
Zapiekamy jeszcze chwilę,aż ser się roztopi.
Babeczka35
Z przepisu wyszło mi 12 klopsików.Użyłam francuskiej zupy cebulowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 05.06.2015 15:41
Dziękuję:)
jagoda5913 05.06.2015 09:39
pysze klopsiki
gusia1000 04.06.2015 22:13
Dobra rzecz.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat