Klopsiki cielęce z rodzynkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kupiłem zmieloną cielęcinę. I co z niej zrobić? Delikatne mięso połączyłem z rodzynkami. Polecam.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • cielęcina mielona

    500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • świeża natka pietruszki

    2 łyżki
  • rodzynki sułtańskie

    50 gramów
  • migdały siekane

    50 gramów

Sos:

  • gęsty jogurt naturalny

    200 mililitrów
  • kumin

    1 szczypta
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 szczypta
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę bardzo drobno posiekałem, wymieszałem w misce z mięsem, jajkiem, posiekaną natką pietruszki, rodzynkami oraz migdałami podprażonymi na suchej patelni. Wilgotnymi dłońmi uformowałem małe kulki. Smażyłem na oleju na złoty kolor, osączyłem na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
Podawałem na ciepło, razem kaszą gryczaną i sosem.

Sos: jogurt wymieszałem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiłem do smaku sokiem z cytryny, pieprzem cayenne i kuminem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat