klops z ryby w pikatnym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryba

    200 g
  • jajko

    2 sztuki
  • olej

    10 g
  • natka pietruszki

    5 g
  • sól, pieprz

  • inne przyprawy

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • tłuszcz

  • sos

  • cebula

    50 g
  • olej

    10 g
  • jabłko

    80 g
  • mąka

    2 g
  • jogurt

    50 g
  • mleko

    50 g
  • ketchup

    20 g
  • natka pietruszki

    2 g
  • papryka

    50 g
  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety przepuścić przez maszynkę, razem z czerstwą bułką. Dodać jajko, olej, sól, pieprz i inne przyprawy. Masę dobrze wyrobić. Papier pergaminowy wysmarować tłuszczem, wysypać tarta bułką, ułożyć warstwę masy rybnej o grubości ok. 1 centymetra, posypać zieleniną i zwinąć za pomocą papieru. Przenieść klops do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Przygotować sos: cebulę pokroić w plasterki i udusić na tłuszczu. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i dusić z dodatkiem soli, pieprzu i ketchupu. Dodać jogurt wymieszany z mlekiem i mąką- gotować ok. 5 minut na słabym ogniu. Do gotowego sosu dodać posiekaną zieleninę i paprykę pokrojoną w paski. Rybę podawać na gorąco z sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
usmiech 15.05.2012 08:45
dobre
Agnieszka/picola 26.01.2012 23:11
interesuj?ce

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat