Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klops

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 szt
jajko 2 szt
sól
pieprz
czosnek 2 ząbki
jajko ugotowane na twardo 5 szt
karkówka 1 mielona

Przepis i sposób przygotowania na: Klops

Ziemniaki gotujemy i mielimy. Mięso mieszamy z ziemniakami, rozgniecionym czosnkiem i dwoma surowymi jajkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dna dajemy połowę mięsa, na nie układamy obrane jajka gotowane na twardo, lekko dociskamy. Jajka szczelnie przykrywamy pozostałym mięsem, całość lekko dociskamy. Przykrywamy folią aluminiową (robiąc tunel, aby nie dotykała mięsa) i ieczemy ok 1h w temp 170 st. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze ok 0,5h, aż góra będzie rumiana. Przed podaniem klops musi lekk przestygnąć - wtedy można go pokroić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 15.02.2014 13:07
często robię klopsa, ale nigdy nie dodawałam ziemniaków, muszę wypróbować
marcia7 01.01.2014 20:47
no to dobry klops:)
Rycerz
Rycerz 01.01.2014 20:01
Fajnie, to wygląda.
Magula 01.01.2014 19:55
Zjadłabym kawałeczek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak