klasyczne włoskie tiramisu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 50 dag mascarpone

  • 8 łyżek cukru pudru

  • 2 łyzki kawy rozpuszczalnej

  • 2 łyżki ciemnego kakao

  • amaretto

    50 ml
  • biszkopty podłużne

    30 dag
  • jajko

    4 szt. w temp. pokojowej
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać likier i ostudzić.
Do żółtek wsypać 3/4 przygotowanego cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut). Dodać mascarpone i wymieszać łyżką.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone. Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu.
Deser włożyć na co najmniej 6 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać deser resztą kakao. Deser podawać schłodzony.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agata1722 29.12.2011 19:06
lubię
marchewka 22.03.2011 00:18
mmmm... zjadło by się
Justyna223 17.11.2010 00:44
uwielbiam tiramisu
BozenA 06.11.2010 20:17
pyszne
BozenA 06.11.2010 20:17
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat