Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta biała
1 -
mięso wieprzowo-wołowe
-
ryż
300g -
cebula biała
2 -
czosnek ząbki
5 -
margaryna do smażenia
1/2 -
pietruszka zielona
1 garść -
sól do smaku
Przepis i sposób przygotowania Klasyczne gołąbki :)
Z kapuchy obrywam zniszczone liście i wykrawam głąb.
Do wielkiego gara wlewam wode z dodatkiem soli.Gdy woda sie juz gotuje
wkładam całą kapustę.Po jakims czasie jak kapusta zaczyna mieknąć za pomocą widelca zciągam listki i odkładam do wystygnięcia.Jak już sa zimne obcinam z liści grubsze nerwy.
Gotuję ryż na półmiękko ( ryż na półmiękko z tego wzgledu,że póżniej podczas duszenia on nam ładnie dojdzie) , rozpuszczam margarynę na patelni dodaje pokrojoną drobno cebulkę i czosnek,smaże na złoty kolorek. Ugotowany przestudzony ryż przekładam do michy,dorzucam mięso mielone ,przesmażoną cebulkę z czosnkiem ,garść posiekanej pietruchy i mieszam łyżką drewnianą. Doprawiam konkretnie pieprzem i solą. Na każdy liść kapuchy wykładam porcję farszu i zawijam.
Następnie garnek od wewnątrz smaruje margaryna ,wlewam 0,5l wody ,wkładam pozostałe liście na spód.
Na liściach układam gołąbki jeden przy drugim .Na góre znowu daje liście kapusty,przykrywam pokrywą i duszę na wolnym ogniu do miękkości.
SMACZNEGO :)
Podawać z ulubionym sosem :-)
Ja podałam z pomidorowym :-)
Komentarze (15)
Załaduj więcej komentarzy (5)