Klasyczne gołąbki :)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1
  • mięso wieprzowo-wołowe

  • ryż

    300g
  • cebula biała

    2
  • czosnek ząbki

    5
  • margaryna do smażenia

    1/2
  • pietruszka zielona

    1 garść
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Moje wykonanie


Z kapuchy obrywam zniszczone liście i wykrawam głąb.
Do wielkiego gara wlewam wode z dodatkiem soli.Gdy woda sie juz gotuje
wkładam całą kapustę.Po jakims czasie jak kapusta zaczyna mieknąć za pomocą widelca zciągam listki i odkładam do wystygnięcia.Jak już sa zimne obcinam z liści grubsze nerwy.
Gotuję ryż na półmiękko ( ryż na półmiękko z tego wzgledu,że póżniej podczas duszenia on nam ładnie dojdzie) , rozpuszczam margarynę na patelni dodaje pokrojoną drobno cebulkę i czosnek,smaże na złoty kolorek. Ugotowany przestudzony ryż przekładam do michy,dorzucam mięso mielone ,przesmażoną cebulkę z czosnkiem ,garść posiekanej pietruchy i mieszam łyżką drewnianą. Doprawiam konkretnie pieprzem i solą. Na każdy liść kapuchy wykładam porcję farszu i zawijam.
Następnie garnek od wewnątrz smaruje margaryna ,wlewam 0,5l wody ,wkładam pozostałe liście na spód.
Na liściach układam gołąbki jeden przy drugim .Na góre znowu daje liście kapusty,przykrywam pokrywą i duszę na wolnym ogniu do miękkości.

SMACZNEGO :)

Podawać z ulubionym sosem :-)

Ja podałam z pomidorowym :-)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 19.03.2013 22:37
Rzadko jem gołąbki, mąż za nimi nie przepada
Laila2786 24.02.2013 14:55
moje ulubione
gusia1000 03.11.2012 17:35
Też tak robię.
Magdalena80 12.09.2011 23:56
pyszności
PaniMISIOWA 22.08.2011 09:52
nie ma to jak gołąbki!
rosik93 10.07.2011 17:12
Uwielbiam.
evita0007 24.06.2011 20:54
Pycha Dorota,mniam,mniam :-)
dorotka0000025 27.05.2011 13:20
na pewno dobre
Magdalena80 29.04.2011 23:51
je ulubione danie
Magdalena1110 26.04.2011 07:29
mogłabym je jeść codziennie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat