KISZKA ZIEMNIACZANA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    4 kg
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • chudy boczek

    1 kg
  • sól

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 łyżki
  • flaki wieprzowe

    4 szt po ok 1 metrze
  • Smalec wieprzowy

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni przesmażamy boczek pokrojony w małą kosteczkę. Skwareczki
odcedzamy z tłuszczu. Ziemniaki obieramy, tarkujemy. Dodajemy do nich
mąkę, skwareczki, sól i pieprz, dobrze mieszamy. Tak przygotowanym
farszem nadziewamy flaki, zostawiamy na końcach wolne miejsce,
zawiązujemy ściśle bawełniana nicią. Napełnione flaki układamy na
blaze, nakłukamy po całej długości igła, żeby powietrze podczas
pieczenia miało jak uciekać i kiszka nie popękała. Pieczemy godzinę w
180 stopniach z termoobiegiem. Podajemy ze szklanka mleka

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 01.03.2015 12:09
Z chęci bym zjadła,uwielbiam i kiszkę i babkę ziemniaczaną.
natalia.doradca 01.03.2015 10:36
Nie jadłam jeszcze ale z takim przepisem na pewno spróbuję :)
Czarnula666 28.02.2015 23:28
Uwielbiam kiszke ziemniaczaną :) A przepis bardzo fajny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat