Kisiel jabłkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda zimna

    2 szklanki
  • cukier

    1,5-2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • jabłka

    1 duże
  • cynamon Prymat

    szczypta
  • cukier waniliowy

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kisiel jabłkowy foto
Jabłko obieram i ścieram na tarce, po czym niezwłocznie skrapiam je sokiem z cytryny.
Krok 2 - Kisiel jabłkowy foto
W małym rondelku gotuję 1.5 szklanki wody, dodaję cukier, odrobinę cukru waniliowego, szczyptę cynamonu i starte jabłko.
Krok 3 - Kisiel jabłkowy foto
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w połowie szkl. zimnej wody, wlewam ją do gotującego się jabłka. Mieszam energicznie, aby kisiel równomiernie zgęstniał.
Krok 4 - Kisiel jabłkowy foto
Gotuję kilkanaście sekund i wyłączam palnik. Gorący kisiel przelewam do miseczek lub pucharków. Można podać od razu lub po przestudzeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat