Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kiełbasa w słoiku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 2 kg
cebula 1
boczek wędzony 700 g
czosnek
bazylia
Zioła prowansalskie suszone Prymat 4 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kiełbasa w słoiku

Z tego przepisu wychodzi 9 słoiczków po 500 ml
Z szynki wieprzowej, wykrawamy pół kilograma najchudszego mięsa i kroimy w drobną kostkę. Tak samo robimy z boczkiem wędzonym i mieszamy z szynką. Dodajemy obrane i starte na tarce o małych oczkach ząbki czosnku, mieszamy i zostawiamy.
Pozostałe mięso mielimy na grubych oczkach.Mieszamy pokrojone mięso z tym mielonym, dodajemy posiekaną cebulę, pieprz, sól oraz zioła. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękami i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wygotowujemy słoiki i wkładamy do nich surowe mięso, pozostawiając trzy centymetry od góry wolnej przestrzeni. Mięso należy mocno ubić.
Do garnka wkładamy czystą ściereczkę, ustawiamy na niej słoiki i zalewamy zimną wodą do trzech czwartych wysokości.
Gotujemy przez trzy godziny od momentu wrzenia, następnie słoiki mocno dokręcamy i pozostawiamy na całą noc do wystygnięcia.
Następnego dnia ponownie gotujemy słoiki przez godzinę, studzimy i wkładamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak