Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa podsuszana

4.0
(28)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 11000 g
filet z indyka 1000 g
słonina 30 dkg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 4 łyżeczki
sól do smaku 3 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżki
czosnek 5 ząbków
flaki wieprzowe 4 metry

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa podsuszana

Kroki postępowania

1
Z mięsa z łopatki usuwam tłuszcz, wycinam błony i ścięgna.
Krok 1 - Kiełbasa podsuszana  foto
2
Kroję na centymetrową kostkę nożem. To samo robię z filetem z indyka. Słoninę miele maszynką do mięsa o największych oczkach.
Krok 2 - Kiełbasa podsuszana  foto
3
Mięso i słoninę przekładam do dużej miski, dodaję sól peklową, sól kuchenną, pieprz mielony. czosnek sprasowany i utarty z łyżeczką soli przewidzianej do kiełbasy. Całość dokładnie wyrabiam rękoma około 5 minut.
Krok 3 - Kiełbasa podsuszana  foto
4
Jelita moczę w letniej wodzie około 30 minut i naciągałam je na kran żeby przepłukać je zimną wodą. Jelita nałożyłam na tulejkę od maszynki do mięsa i napełniam je farszem mięsnym.
Krok 4 - Kiełbasa podsuszana  foto
5
Co 15 cm dzielę na krążki kiełbasy. Końcówki zawiązuję w supełek. Kiełbasę można jeść sparzoną i można ją ususzyć. Powieszam krążki wtedy na drążku i zostawiam około 4-5 dni w ciepłym i suchym miejscu. Im dłużej suszona będzie tym bardziej będzie wysuszona kiełbaska. Moja suszyła się tydzień.
Krok 5 - Kiełbasa podsuszana  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 24.01.2017 18:53
wow fajny przepis
Klausia 08.11.2016 20:03
Jak dam samą łopatkę to też będzie ok?
Malgorzata549 20.10.2016 10:58
pyszny pomysł
Seba 11.01.2015 10:03
wygląda super
Katarzyna59 10.10.2014 20:27
domowa najlepsza
Klausia 09.10.2014 13:01
ciekawy przepis
Motorek 10.05.2014 08:49
bardzo dobra
Margo1 05.05.2014 12:14
super zrobiona kiełbaska
Dorian 01.05.2014 00:40
taka domowa jest pyszna
erym 21.04.2014 17:21
nie ma jak wlasny wyrob, super!
ben-ka 17.04.2014 11:15
Jestem pod wrażeniem.....podziwiam Cię.
monika141 17.04.2014 08:38
bardzo lubię domowej roboty wędliny ,takiej kiełbaski jeszcze nie jadłam ale zapowiada się pysznie
Grażyna13 16.04.2014 18:43
Podoba mi się :)
Anna133 16.04.2014 15:12
wspaniała taka naturalna bez chemii :)
iziona 15.04.2014 13:37
Jestem pełna podziwu
adelajda 15.04.2014 09:55
Takiej jeszcze nie robiłam, zabieram przepis :)
migotka28 14.04.2014 23:10
pyszna kiełbaska ja jeszcze nie robiłam
Kejti 14.04.2014 21:20
Rewelacja,uwielbiam taką :-)
Marta1986 14.04.2014 20:16
bardzo smaczne
Krzysztof15 14.04.2014 20:08
lubie taka kiełbaske
Poison1988 14.04.2014 20:08
własna kiełbaska - to jest to :)
Czyki 14.04.2014 19:37
Uwielbiam takie swojskie kiełbaski:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak