Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup z sokiem pomarańczowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 6 kg
pomarańcze 1 kg
imbir duży kawałek
cukier brązowy 4 łyżki
cukier kryształ 6 łyżek
Goździki całe Prymat 10 szt.
papryczka chili 1 duża
cynamon 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt.
ziele angielskie 5-7 szt.
ocet jabłkowy 1 szkl.
ocet winny 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup z sokiem pomarańczowym

Pomidory sparzyć, zahartować w zimnej wodzie, obrać, pokroić i wrzucić do dużego garnka.
Pomarańcze wyszorować, sparzyć, osuszyć i z jednej zetrzeć skórkę - ze wszystkich wycisnąć sok - dodać do pomidorów.
Imbir obrać i utrzeć na drobnej tarce.
Papryczkę chili drobno posiekać.
Wszystkie warzywa wymieszać i dusić z przyprawami, cukrem i octem, aż warzywa się rozgotują, gotujemy przez 3-4 godziny, aż sos zgęstnieje.
Doprawić całość do smaku solą i pieprzem, po czym zmiksować i przetrzeć przez sitko.
Wlać ponownie do garnka, zagotować i przelać do wyparzonych średnich słoiczków.
Zakręcić wygotowanymi pokrywkami i zapasteryzować 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak