Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pomidory
6 kg -
pomarańcze
1 kg -
imbir
duży kawałek -
cukier brązowy
4 łyżki -
cukier kryształ
6 łyżek -
Goździki całe Prymat
10 szt. -
papryczka chili
1 duża -
cynamon
2 łyżeczki -
Liść laurowy suszony Prymat
5 szt. -
ziele angielskie
5-7 szt. -
ocet jabłkowy
1 szkl. -
ocet winny
1 szkl.
Przepis i sposób przygotowania Ketchup z sokiem pomarańczowym
Pomarańcze wyszorować, sparzyć, osuszyć i z jednej zetrzeć skórkę - ze wszystkich wycisnąć sok - dodać do pomidorów.
Imbir obrać i utrzeć na drobnej tarce.
Papryczkę chili drobno posiekać.
Wszystkie warzywa wymieszać i dusić z przyprawami, cukrem i octem, aż warzywa się rozgotują, gotujemy przez 3-4 godziny, aż sos zgęstnieje.
Doprawić całość do smaku solą i pieprzem, po czym zmiksować i przetrzeć przez sitko.
Wlać ponownie do garnka, zagotować i przelać do wyparzonych średnich słoiczków.
Zakręcić wygotowanymi pokrywkami i zapasteryzować 20 minut.
Komentarze (0)