Ketchup z sokiem pomarańczowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    6 kg
  • pomarańcze

    1 kg
  • imbir

    duży kawałek
  • cukier brązowy

    4 łyżki
  • cukier kryształ

    6 łyżek
  • goździki

    10 szt.
  • papryczka chili

    1 duża
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • liście laurowe

    5 szt.
  • ziele angielskie

    5-7 szt.
  • ocet jabłkowy

    1 szkl.
  • ocet winny

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć, zahartować w zimnej wodzie, obrać, pokroić i wrzucić do dużego garnka.
Pomarańcze wyszorować, sparzyć, osuszyć i z jednej zetrzeć skórkę - ze wszystkich wycisnąć sok - dodać do pomidorów.
Imbir obrać i utrzeć na drobnej tarce.
Papryczkę chili drobno posiekać.
Wszystkie warzywa wymieszać i dusić z przyprawami, cukrem i octem, aż warzywa się rozgotują, gotujemy przez 3-4 godziny, aż sos zgęstnieje.
Doprawić całość do smaku solą i pieprzem, po czym zmiksować i przetrzeć przez sitko.
Wlać ponownie do garnka, zagotować i przelać do wyparzonych średnich słoiczków.
Zakręcić wygotowanymi pokrywkami i zapasteryzować 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat