Ketchup z cukinii i pomidorów

Ketchup z cukinii i pomidorów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 kg
  • pomidory

    1 kg
  • cebula

    3 szt
  • papryka czerwona

    2 szt
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • cukier

    ok1 szkl
  • koncentrat pomidorowy

    2 słoiczki po(190g)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • ziele angielskie

    6-7 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka z czubkiem
  • sól

    do smaku
  • olej

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ketchup z cukinii i pomidorów

Pomidory obrać ze skórki i pokroić. Cebulę pokroić w piórka a paprykę w mniejsza kostkę. W rondlu lub innym naczyniu gdzie smażyć się będą warzywa rozgrzać troszkę oleju i zeszklić cebulę. Cukinię pokrojoną w kostkę i pozostałe składniki dorzucić do rondla. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Na niezbyt dużym gazie dusić warzywa często mieszając.
Gdy warzywa się rozpadną przestudzić i ściąć blenderem. Postawić ponowie na gazie i zagotować, doprawić przyprawami do smaku.
Odstawić by masa jeszcze odparowała i nakładać do przygotowanych słoików.
Pasteryzować ok 20 min małe słoiczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Ada-Gaba 01.07.2017 15:32
smaczne domowe przetwory
gosia56 30.06.2017 12:57
na pewno pyszny taki domowy;)
olkaaa 30.06.2017 11:53
brzmi ciekawie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat