Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup z cukinii i pomidorów

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1 kg
pomidory 1 kg
cebula 3 szt
papryka czerwona 2 szt
czosnek 3-4 ząbki
cukier ok1 szkl
koncentrat pomidorowy 2 słoiczki po(190g)
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 6-7 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka z czubkiem
sól do smaku
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup z cukinii i pomidorów

Pomidory obrać ze skórki i pokroić. Cebulę pokroić w piórka a paprykę w mniejsza kostkę. W rondlu lub innym naczyniu gdzie smażyć się będą warzywa rozgrzać troszkę oleju i zeszklić cebulę. Cukinię pokrojoną w kostkę i pozostałe składniki dorzucić do rondla. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Na niezbyt dużym gazie dusić warzywa często mieszając.
Gdy warzywa się rozpadną przestudzić i ściąć blenderem. Postawić ponowie na gazie i zagotować, doprawić przyprawami do smaku.
Odstawić by masa jeszcze odparowała i nakładać do przygotowanych słoików.
Pasteryzować ok 20 min małe słoiczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 01.07.2017 15:32
smaczne domowe przetwory
gosia56 30.06.2017 12:57
na pewno pyszny taki domowy;)
olkaaa 30.06.2017 11:53
brzmi ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak