Ketchup słodko-pikantny z sokiem ananasowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok ananasowy

    1 litr
  • sok pomidorowy

    1 litr
  • czosnek

    kilka ząbków
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • cukier

  • papryczka chili

    1 mała
  • skrobia ziemniaczana

  • ocet jabłkowy

  • zioła

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sok pomidorowy i ananasowy wlać do garnka, dodać pokrojoną drobniutko papryczkę chili oraz dowolne zioła, wymieszać i ogrzewać, aż odparuje.
Dodać wyciśnięty czosnek - a po 20-30 minutach ogrzewania całość zmiksować.
Sos doprawić octem jabłkowym, cukrem i morską solą.
Zagęścić delikatnie zawiesiną z soku ananasowego i skrobi ziemniaczanej.
Gorącym sosem napełnić niewielkie słoiczki i zapasteryzować.

Używać na zimno - jako ketchup, albo na gorąco - jako podstawę sosu słodko-kwaśnego z kurczakiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika63 07.08.2012 08:58
wygląda zachęcająco
artur7 24.07.2012 13:24
pycha
Justyna Jussstiii 19.05.2012 09:16
super
Habibi 05.05.2012 00:04
Mnie również smakują takie wynalazki ;)
krokodyl 04.05.2012 17:37
to na pewno polubię :)
Habibi 04.05.2012 13:28
<b> Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b>

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat