Ketchup domowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    5 kg
  • cebula

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

5 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
1/2 kg cebuli
1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu 10%
2 łyżki soli

Przyprawy:

1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
4 goździki
1 łyżeczka kolendry
5 ziaren angielskich
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki słodkiej papryki
3 liscie laurowe
5 dużych liści bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
1 gałązka selera

Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki lub ósemki, lekko rozgnieść i często mieszając rozgotować. Rozgotowane przetrzeć przez sito (żeby łatwiej się je przecierało można je najpierw rozdrobnić blenderem). Przecier przełożyć z powrotem do garnka (najlepiej szerokiego), dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekaną bazylię i seler. Resztę przypraw utłuc w moździeżu lub rozdrobnić blenderem (najlepiej końcówką do lodu) i dodać do pomidorów. Całość gotować na wolnym ogniu często mieszając. Gotować tak długo aż objetość przecieru zmniejszy sie o 2/3 wtedy przecier przetrzeć jeszcze raz przez sito, żeby usunąć grubsze kawałki przypraw i cebuli. Do gotowego przecieru dodać sól, cukier i ocet, zagotować. Jeśli ketchup byłby zbyt rzadki to jeszcze chwilę pogotować często mieszając. Jeśli przecier zacznie się przypalać (tak może sie stać jeśli będziemy go zbyt rzadko mieszać) to należy go natychmiast przelać do czystego garnka i dalej przygotowywac normalnie. Gorący ketchup wleć do słoików i do razu zakręcić słoiki, odstawić do wystygniecia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
alaaa 30.11.2012 20:00
ja jeszcze nie robiłam ale przepis fajny
anemon 06.05.2012 07:25
Muszę koniecznie zrobić, bo lubię mieć takie smaczne zapasy w słoiczkach.
jogobella231 03.05.2012 08:09
super
IZABELA29 22.03.2012 09:15
nigdy nierobiłam
ben-ka 22.03.2012 08:54
wspaniałe zapasy:)
MAR3STA 30.12.2011 18:09
smaczny
anna186 06.12.2011 19:32
fajne
Kuchareczka2 04.12.2011 22:26
super przepis
IZABELA29 02.12.2011 08:37
ja jednak idę na łatwiznę i kupuje
SylwiaMagdaSabin 30.11.2011 10:43
musze zrobic

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat