Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidor 5 kg
cebula 2 sztuka
jabłka 15 dag
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżka
chili 0,5 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
ocet jabłkowy 5 łyżka
ocet 10 % 2 łyżka
pieprz
olej rzepakowy 2 łyżka
cukier 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup

Pomidory myjemy, nacinamy skórkę na krzyż. Sparzamy wrzątkiem, usuwamy szypułki, obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki.

Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę.

Przesmażamy przez 3-4 minuty na rozgrzanym oleju.

Dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłka oraz pokrojone pomidory.

Co chwilę mieszając, smażymy na średnim ogniu przez około 3 godziny.

Gdy nasza pomidorowa pulpa będzie już bardzo gęsta, dodajemy cukier i ocet i chwilę razem smażymy.

W razie potrzeby nieco wydłużamy czas smażenia.

Pomidory dokładnie miksujemy, przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się wszystkich pestek.

Ponownie podgrzewamy, dodajemy słodką paprykę, chili, gałkę i sól. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.

W razie potrzeby ketchup jeszcze podsmażamy do czasu uzyskania odpowiedniej konstystencji.

Ketchup przekładamy do niedużych słoiczków i pasteryzujemy przez 8-10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak