Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup
Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę.
Przesmażamy przez 3-4 minuty na rozgrzanym oleju.
Dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłka oraz pokrojone pomidory.
Co chwilę mieszając, smażymy na średnim ogniu przez około 3 godziny.
Gdy nasza pomidorowa pulpa będzie już bardzo gęsta, dodajemy cukier i ocet i chwilę razem smażymy.
W razie potrzeby nieco wydłużamy czas smażenia.
Pomidory dokładnie miksujemy, przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się wszystkich pestek.
Ponownie podgrzewamy, dodajemy słodką paprykę, chili, gałkę i sól. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
W razie potrzeby ketchup jeszcze podsmażamy do czasu uzyskania odpowiedniej konstystencji.
Ketchup przekładamy do niedużych słoiczków i pasteryzujemy przez 8-10 minut.