Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 3 kg
cebula 25 dag
cukier 1/2 szklanka
olej 3 łyżki
Goździki całe Prymat
sól 2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
jabłko winne 1/2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup

Kroki postępowania

1
Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę. Następnie kroimy na kawałki wraz z jabłkami i dusimy do miękkości, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i goździki.
Krok 1 - Ketchup foto
2
Całość miksujemy lub przecieramy przez sito.
Krok 2 - Ketchup foto
3
Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na złoty kolor na oleju. Miksujemy i przekładamy ją do pomidorów.
Krok 3 - Ketchup foto
4
Ketchup gotujemy na niewielkim ogniu, odparowujemy. Pod koniec dodajemy cukier oraz pozostałe przyprawy.
Krok 4 - Ketchup foto
5
Gorący przekładamy do wyparzonych słoików.
Krok 5 - Ketchup foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eMMe 19.08.2013 12:48
Chyba zacznę robić sama ketchup:)
Magula 19.08.2013 10:31
Domowy keczup, wow, nigdy jeszcze nie robiłam, jestem pod wrażeniem
bogusia19 19.08.2013 09:42
domowy zawsze na pierwszym miejscu
dodi 19.08.2013 09:21
świetny sposób
berys18 19.08.2013 09:15
domowy najlepszy
Ewa104 19.08.2013 08:50
Przy nadmiarze pomidorów warto zaopatrzyć spiżarnię w domowy keczup.
Krakowianka 19.08.2013 08:30
sama muszę zrobić na zimę do słoiczków!! pyszne zdrowe domowe... ;)
pycia9 19.08.2013 08:15
super przepis
agnieszka214 19.08.2013 07:17
domowy to dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak