Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks szklankowy babci Fredzi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier drobny 1 szkl
masło 1 kostka
proszek do pieczenia 1 lyzeczka
mąka pszenna 3 szkl
bakalie 2 szkl
mleko 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Keks szklankowy babci Fredzi

Kroki postępowania

1
*bakalie- skorka pomaranczowa smazona w cukrze, daktyle, figi suszone, rodzynki, sliwki suszone, migdaly, orzechy laskowe - wieksze trzeba pokroic
Krok 1 - Keks szklankowy babci Fredzi foto
2
Miekkie maslo utrzec mikserem w misce, przez okolo 5 minut.
Nastepnie dodac cukier i dalej miksowac
Krok 2 - Keks szklankowy babci Fredzi foto
3
Bialka rozdzielic od zoltek.
Bialka ubic na sztywna piane
Krok 3 - Keks szklankowy babci Fredzi foto
4
Zoltka dodajemy po jednym do do masla z cukrem i dalej ucieramy
Krok 4 - Keks szklankowy babci Fredzi foto
5
Nastepnie dodajemy make przesiana z proszkiem
Krok 5 - Keks szklankowy babci Fredzi foto
6
Na koniec dodajemy bakalie i piane z bialek.
Calosc dokladnie miksujemy
Krok 6 - Keks szklankowy babci Fredzi foto
7
Jezeli ciasto jest za geste dodajemy okolo 1/2 szklanki mleka
Krok 7 - Keks szklankowy babci Fredzi foto
8
Ciasto przekladamy do keksowki na 3/4 wysokosci.

Pieczemy okolo godzine w 180 st C
Krok 8 - Keks szklankowy babci Fredzi foto
9
Po upieczeniu mozna dodatkowo posmarowac podgrzanym dzemem morelowym (najlepiej kiedy jest jeszcze gorace)
Ciasto pieknie sie blyszczy i dluzej zachowa wilgoc
Krok 9 - Keks szklankowy babci Fredzi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 14.05.2015 21:57
;Pyszne słodkości do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak