Przepis i sposób przygotowania na: Keks świąteczny ulubiony
PRZYGOTOWANIE: Jabłka, morele, gruszki, rodzynki i figi trzeba namoczyć na noc w ciepłej wodzie. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, przyprawami, szczyptą soli i dodać do tego trochę mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Po ok. 20 min. Połączyć z pozostałą mąką, masłem i jajkiem (muszą mieć temperaturę pokojową). Zagnieść ciasto tak, żeby było dobrze wyrobione i gładkie, powinno odchodzić od rak i ścianek miski lub blatu stolnicy. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Ja nagrzewam w międzyczasie piekarnik i kładę je na wysuniętym ruszcie piekarnika. Dodać bakalie, poszatkowane orzechy i osączone, suszone owoce pokrojone w kostkę, ale trochę zostawić do posypania na wierzchu. Znowu wyrabiać chwilę i przełożyć do foremek. Piec 1h 45 mi w temp. 175C. Po wyjęciu polać lukrem i posypać bakaliami. Lukier robimy ze szklanki cukru pudru zalanej łyżeczką gorącej wody.