Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks świąteczny ulubiony

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 czubate łyżki
masło 100 g
jajko 1 szt.
cukier 5 łyżek
drożdże 40 g
rum 2 łyżki
mleko 1/2 szkl.
cynamon Prymat 1 łyżeczka
kardamon 1 łyżeczka
suszone śliwki kalifornijskie 100 g
suszone morele 100 g
suszone figi 100 g
kandyzowana skórka cytrynowa 100 g
kandyzowana skórka pomarańczow 100 g
rodzynki 100 g
orzechy włoskie 250 g
Anyż nasiona Prymat 1 łyżeczka
ananas kandyzowany 100 g
gruszki 100 suszone
jabłka suszone 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Keks świąteczny ulubiony

To mój ulubiony przepis na keks, zawsze się sprawdza i jest pyszny:) a doznania smakowe łagodzą wyrzuty sumienia związane z kaloriami… :)

PRZYGOTOWANIE: Jabłka, morele, gruszki, rodzynki i figi trzeba namoczyć na noc w ciepłej wodzie. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, przyprawami, szczyptą soli i dodać do tego trochę mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Po ok. 20 min. Połączyć z pozostałą mąką, masłem i jajkiem (muszą mieć temperaturę pokojową). Zagnieść ciasto tak, żeby było dobrze wyrobione i gładkie, powinno odchodzić od rak i ścianek miski lub blatu stolnicy. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Ja nagrzewam w międzyczasie piekarnik i kładę je na wysuniętym ruszcie piekarnika. Dodać bakalie, poszatkowane orzechy i osączone, suszone owoce pokrojone w kostkę, ale trochę zostawić do posypania na wierzchu. Znowu wyrabiać chwilę i przełożyć do foremek. Piec 1h 45 mi w temp. 175C. Po wyjęciu polać lukrem i posypać bakaliami. Lukier robimy ze szklanki cukru pudru zalanej łyżeczką gorącej wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak