Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks makowy Iziony

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
mak 3/4 szklanki
jajko 4 sztuki
margaryna 3/4 kostki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat migdałowy kilka kropli
czekolada mleczna 20 dag
śmietana 30% 3 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
sos (czekoladowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Keks makowy Iziony

Jajka ubić z cukrem dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz suchym makiem, cały czas ubijać dodając na zmianę suche składniki z rozpuszczona i przestudzoną margaryną na koniec dodać aromat migdałowy.
Długą formę do keksa wysmarować tłuszczem i wysypać np. tarta bułką, przełożyć do niej ciasto i piec w temp. 180st około 60 min.
Sos czekoladowy: Śmietankę podgrzać, ale nie zagotować w gorącej śmietance rozpuścić kawę i przestudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie połączyć z zimną śmietanką, wstawić do lodówki na minimum 2 godz, aby sos był zimny i troszkę w tym czasie zastygnie.
Upieczone i wystudzone ciasto polać sosem czekoladowym po wierzchu i dodatkowo przed podaniem na każdej porcji umieścić kleks z sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 10.05.2013 22:50
pyszny, i chce się świąt :)
czekoladka_m 29.12.2012 17:58
mniam, na dodatek ten sos, jak zwykle niebo w gębie;):)
babajaga1969 29.12.2012 16:16
smaczny
parysek10 29.12.2012 15:39
Aż miło popatrzeć
Konczi 29.12.2012 15:37
Pięknie jest podany

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak