Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka krupczatka
100 g -
mąka tortowa
100 g -
cukier
150 g -
cukier waniliowy
50 g -
jajko
4 szt. -
proszek do pieczenia
płaska łyżeczka -
owoce kandyzowane
1 op.
Sposób przygotowania
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do ciasta stale miksując.
Na koniec dodać rozdrobnione owoce kandyzowane.
Długą keksówkę grubo posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub krupczatką - napełnić ciastem nie więcej jak do 2/3-3/4 głębokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 165-170*C przez 45-50 min.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się