Keks beztłuszczowy z owocami kandyzowanymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    100 g
  • mąka tortowa

    100 g
  • cukier

    150 g
  • cukier waniliowy

    50 g
  • jajko

    4 szt.
  • proszek do pieczenia

    płaska łyżeczka
  • owoce kandyzowane

    1 op.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do ciasta stale miksując.
Na koniec dodać rozdrobnione owoce kandyzowane.
Długą keksówkę grubo posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub krupczatką - napełnić ciastem nie więcej jak do 2/3-3/4 głębokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 165-170*C przez 45-50 min.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
reniatka 22.08.2012 09:56
mniam
halina17 18.08.2012 14:45
dobry keks

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat