Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks bakaliowiec

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kubek
orzechy włoskie 0,5 kubka
słonecznik łuskany 3 łyżki
masło 130 g miękkiego
jajko 3 duże
cukier 1 kubek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kandyzowana skórka pomarańczow 3 łyżki
śliwki suszone 10 szt
rodzynki 3 łyżki
suszone morele 8 szt
mleko 1/4 kubka

Przepis i sposób przygotowania na: Keks bakaliowiec

Kroki postępowania

1
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Naszykować suszone owoce, orzechy włoskie i słonecznik. Suszone śliwki i morele pokroić w paseczki. Orzechy włoskie lekko rozdrobnić.
Krok 1 - Keks bakaliowiec foto
2
Masło utrzeć z cukrem, w czasie ucierania dodawać powoli jajka. Następnie jak powstanie gładka, jednolita masa dodać do niej mąkę, mleko, proszek do pieczenia, owoce, orzechy i słonecznik. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.

Foremkę 10x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Krok 2 - Keks bakaliowiec foto
3
Piec około 50 minut.
Krok 3 - Keks bakaliowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 21.01.2014 10:23
takie ciacha lubię najbardziej :)
everay 20.01.2014 10:59
mniam mniam mniam
Magula 20.01.2014 08:30
Fajny keks i fotka.
aginaa 20.01.2014 07:21
wyglada bardzo apetycznie
Ola1984 20.01.2014 07:10
Uwielbiam bakaliowe ciacha :) To wygląda przepysznie :)
Katarzyna40 19.01.2014 21:52
cudo :) lubię wszelkie wariacje z keksami
Róża1 19.01.2014 21:47
bardzo smaczny !!!!
gosia47-47 19.01.2014 21:43
mniam i mniam :D pycha
Cranberry 19.01.2014 21:35
Apetyczne i piękne zdjęcie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak