Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier 100 gram
masło lub margaryna 250 gram
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 1/4 szklanki
owoce suszone 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Kroki postępowania

1
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dalej dodajemy po jednym żółtku, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia,później mleko
Krok 1 - Keks foto
2
Do ciasta wsypujemy mieszankę keksową lub posiekane suszone owoce (jabłka, morele, wiśnie) i mieszamy. (ja użyłam gotowej mieszanki)
Krok 2 - Keks foto
3
Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając łyżką
Krok 3 - Keks foto
4
Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 55 minut. Studzimy na kratce. Po ostudzeniu obsypujemy cukrem pudrem bądź dekorujemy lukrem.
Krok 4 - Keks foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Triss 02.04.2015 11:35
Smaczny keks. :)
RenataZ-et 01.04.2015 21:19
bardzo lubię
ada.la 01.04.2015 18:26
pyszności ...
joanna43 01.04.2015 16:31
ale piękny i uroczy keks
norweska20 01.04.2015 15:45
zawsze mile widziany
Ola1young 01.04.2015 14:41
pyszności :)
Ewelina1991 01.04.2015 14:39
pyszny keks
Gracer 01.04.2015 13:10
bardzo fajny keks i pomysłowo ukryte pęknięcie podoba mi się super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak