Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

keks

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
jajko 5 szt
cukier puder 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 szklanki
rum 2 łyżki
rodzynki 100 g
morele suszone 100 g
żurawina suszona 100 g
orzechy włoskie 100 g
sok z cytryny 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: keks

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Bakalie pokroić na drobniejsze kawałki, namoczyć w rumie (oprócz orzechów) . Margarynę zmiksować na puch, dodawać po jajku, następnie cukier, proszek i mąkę. Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Orzechy posiekać, bakalie odsączyć z rumu, obtoczyć w mące, następnie dodać razem z orzechami do masy. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1h do "suchego patyczka" w 170-180C.
/przepis ze strony Wielkie Żarcie użytkownika kucbog/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 31.03.2014 22:37
Zapachniało świętami,super :-)
everay 31.03.2014 11:51
super wygląda:)
Krystyna32 31.03.2014 09:29
wygląda pysznie
2milutka 31.03.2014 09:14
pycha z mlekiem:)
luna76 31.03.2014 07:46
Mniam, mniam :) Pyszne ciasto :)
Jusiaa 31.03.2014 07:32
Bardzo smacznie się prezentuje :)
malaczarna23 31.03.2014 04:50
super keksik
Megg 30.03.2014 22:46
Wygląda bardzo apetycznie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak