Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 g
cukier puder 150 g
cukier puder do oprószenia z wierzchu
mąka 160 g
bakalie 1,5 szklanki
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
spirytus 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Keks.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do dowolnego naczynia,miski. Białka jaj oddzielić od żółtek.Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i żółtkami.Następnie do utartych składników dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksować.Na sam koniec miksowania dodać spirytus(lub sok z cytryny)oraz bakalie(dodałam orzechy włoskie i laskowe,pokrojone morele,kandyzowaną skórkę pomarańczową,rodzynki i kandyzowanego ananasa)i miksować całość jeszcze przez chwilę na niedużych obrotach miksera.Ubić pianę z białek.Sztywną pianę wmieszać delikatnie za pomocą łyżki do wcześniej zmiksowanych składników.Niedużą blaszkę, keksową formę wyłożyć papierem do pieczenia.Przelać surowe ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Piec keks niecałą godzinę(50 - 55 minut)do tak zwanego "suchego patyczka".Po wyjęciu z piekarnika przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem po wierzchu.

Jest to dość szybkie w przygotowaniu ciasto,które świetnie smakuje z mlekiem,ale znakomicie też nadaje się do deseru z kawą.Jest to puszyste ciasto pełne smakowitych bakalii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 20.01.2014 13:09
Pyszności !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak