Keczup z cukinii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    0.5 kg
  • sól

    garść
  • cukier

    2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    600 g
  • ocet

    1 szklanka
  • cukinia

    1.5 kg
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię obieramy, pozbawiamy pestek, ścieramy na tartce o grubych okach. Cebulę kroimy w piórka. W dużej misie zasypujemy cebulę i cukinię garścią soli i odstawiamy w ciemne miejsce na min. 6 godzin. Po tym czasie warzywa miksujemy blenderem, umieszczamy w garnku i dodajemy cukier, paprykę, koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy, po czym gotujemy dalej na średnim ogniu przez 20 min. co chwilę mieszając. Dodajemy szklankę octu, zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoiczków. Można pasteryzować.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszkalider 11.02.2013 22:22
suoper
Monika-twin 29.08.2012 08:02
FAjny przepis, cos oryginalnego. ja bardzo lubie 'inne' keczupy,sosy. warto spróbowac
Mr. & Mrs. Sandman 21.08.2012 08:55
Przydaje się przy nadmiarze cukinii :)
BeataJ 20.08.2012 21:37
ciekawe
tessinka 20.08.2012 21:27
ciekawy przepis, jeszcze niegdy nie robiłam sama ketchupu
Zdzisław 20.08.2012 21:21
nie jadłem takiego keczupu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat