Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowy piernik przekładany

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

miód 2/3 szklanki
kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki
jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna 3 szklanki
masło 1 czubata łyżka

Krem

jajko 4 sztuki
margaryna 170 gram
cukier 1/2 szklnaki
wiórki kokosowe 4 łyżki

Dodatkowo

dżem śliwkowy 1 szklanka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowy piernik przekładany

Kroki postępowania

1
Kawę rozpuszczalną zaparzyć i dobrze wymieszać. Do rondelka wlać miód, dodać kawę i zagotować. Ostudzić.
Krok 1 - Kawowy piernik przekładany foto
2
W misce wymieszać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, odłożyć na bok.
Krok 2 - Kawowy piernik przekładany foto
3
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na jasny krem. Następnie dodać margarynę cały czas ucierając.
Krok 3 - Kawowy piernik przekładany foto
4
W dwóch partiach dodać mąkę oraz kawę z miodem i dobrze wymieszać mikserem ale tylko do połączenia składników.
Krok 4 - Kawowy piernik przekładany foto
5
Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać bitą śmietanę i deliaktnie ją wmieszać w ciasto. Przełożyć do blaszki i piec w 180 st około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół a potem każdą połowę jeszcze raz na pół.
Krok 5 - Kawowy piernik przekładany foto
6
Masa: Do miski wbić jajka, dodać cukier i delikatnie wymieszać. Wodę delikatnie zagotować w garnku i postawić miskę z jajkami. Ubijać na parze cały czas mieszając mikserem aż jajka zgęstnieją, zbieleją i potroją swoją objętość. Następnie zdjąć miskę z kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia, mieszając mikserem co 2-3 minuty.
Krok 6 - Kawowy piernik przekładany foto
7
Margarynę utrzeć na puch. Następnie partiami po jednej łyżce dodawać ostudzoną masę jajeczną cały czas mieszając. Wiórki wrzucić do blendera i zmiksować i dodać do kremu, wymieszać.

Wykonanie: Na talerzu położyć pierwszy kawałek piernika i posmarować go połową dżemu. Przykryć drugim kawałkiem piernika i posmarować cały krem, nałożyć trzeci kawałek ciasta i posmarować resztą dżemu i przykryć ostatnim kawałkiem. Wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Krok 7 - Kawowy piernik przekładany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 22.03.2015 10:09
Pyszny musi byc
Ewelina1991 22.03.2015 09:48
wspaniały piernik
Agnieszka-87-25 22.03.2015 09:26
uwielbiam pierniki
jagoda5913 22.03.2015 08:55
Jak pięknie się prezentuje
Motorek 22.03.2015 06:18
pyszne ciasto
norweska20 22.03.2015 00:01
chętnie bym zjadła
Róża1 21.03.2015 22:23
przepyszne ciacho !!!!
as28 21.03.2015 22:05
fajne ciacho
Katarzyna59 21.03.2015 21:58
apetyczne ciasto
dodi 21.03.2015 21:51
ale pyszności
engie23 21.03.2015 21:36
super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak