Kawowy piernik przekładany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • miód

    2/3 szklanki
  • kawa rozpuszczalna

    4 łyżeczki
  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • masło

    1 czubata łyżka

Krem

  • jajko

    4 sztuki
  • margaryna

    170 gram
  • cukier

    1/2 szklnaki
  • wiórki kokosowe

    4 łyżki

Dodatkowo

  • dżem śliwkowy

    1 szklanka
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kawowy piernik przekładany foto
Kawę rozpuszczalną zaparzyć i dobrze wymieszać. Do rondelka wlać miód, dodać kawę i zagotować. Ostudzić.
Krok 2 - Kawowy piernik przekładany foto
W misce wymieszać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, odłożyć na bok.
Krok 3 - Kawowy piernik przekładany foto
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na jasny krem. Następnie dodać margarynę cały czas ucierając.
Krok 4 - Kawowy piernik przekładany foto
W dwóch partiach dodać mąkę oraz kawę z miodem i dobrze wymieszać mikserem ale tylko do połączenia składników.
Krok 5 - Kawowy piernik przekładany foto
Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać bitą śmietanę i deliaktnie ją wmieszać w ciasto. Przełożyć do blaszki i piec w 180 st około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół a potem każdą połowę jeszcze raz na pół.
Krok 6 - Kawowy piernik przekładany foto
Masa: Do miski wbić jajka, dodać cukier i delikatnie wymieszać. Wodę delikatnie zagotować w garnku i postawić miskę z jajkami. Ubijać na parze cały czas mieszając mikserem aż jajka zgęstnieją, zbieleją i potroją swoją objętość. Następnie zdjąć miskę z kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia, mieszając mikserem co 2-3 minuty.
Krok 7 - Kawowy piernik przekładany foto
Margarynę utrzeć na puch. Następnie partiami po jednej łyżce dodawać ostudzoną masę jajeczną cały czas mieszając. Wiórki wrzucić do blendera i zmiksować i dodać do kremu, wymieszać.

Wykonanie: Na talerzu położyć pierwszy kawałek piernika i posmarować go połową dżemu. Przykryć drugim kawałkiem piernika i posmarować cały krem, nałożyć trzeci kawałek ciasta i posmarować resztą dżemu i przykryć ostatnim kawałkiem. Wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Cranberry 22.03.2015 10:09
Pyszny musi byc
Ewelina1991 22.03.2015 09:48
wspaniały piernik
Agnieszka-87-25 22.03.2015 09:26
uwielbiam pierniki
jagoda5913 22.03.2015 08:55
Jak pięknie się prezentuje
Motorek 22.03.2015 06:18
pyszne ciasto
norweska20 22.03.2015 00:01
chętnie bym zjadła
Róża1 21.03.2015 22:23
przepyszne ciacho !!!!
as28 21.03.2015 22:05
fajne ciacho
Katarzyna59 21.03.2015 21:58
apetyczne ciasto
dodi 21.03.2015 21:51
ale pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat