Przepis i sposób przygotowania na: Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem
Kroki postępowania
Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 - 30 minut do suchego patyczka (koniecznie pilnujmy).
Biszkopt wyciągamy, rzucamy dwukrotnie z wysokości 20-30 cm o blat. odstawiamy do wystygnięcia., kroimy na 3 części.
Krem kawowy: śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem, miksujemy kilka chwil, dodajemy kawę mieloną - delikatnie łączymy całość.
Krem wykładamy na drugi blat - oprószamy mieloną kawą.
Pozostała śmietanę miksujemy na sztywno, dodajemy fix z cukrem pudrem - miksujemy.
Do 1/3 dodajemy barwnik spożywczy brązowy. Dekorujemy rękawem cukierniczym tworząc koszyczek, ranty uzyskanego koszyczka dekorujemy brązowym kremem, a wierzch dekorujemy jasnym.