Kaszotto czyli zdrowy przegląd lodówki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    1 szklanka
  • bulion warzywny

    ok 1 litr
  • olej

    1 łyżka
  • pieczarki

  • pomidory suszone Smak

  • oliwki czarne

  • groszek mrożony

    0,5 szklanki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Proporcje pieczarek, oliwek,pomidorów i groszku zależą od indywidualnych upodobań. Ja przeważnie daję 5-7 średnich pieczarek, 5 połówek pomidorów suszonych, garść oliwek.Wszystko kroimy w paseczki.

Zaczynamy od wypłukania kaszy. Ja używam różnych kasz jęczmiennych - im grubsza tym więcej płynu wchłonie. Pokrojoną cebulkę szklimy na oleju, wrzucamy kaszę i podsmażamy przez chwilę - kasza nie może się przypalić. Dorzucamy resztę składników oprócz groszku, mieszamy.

Postępujemy jak w przypadku risotto - wlewamy łyżkę wazową bulionu, mieszamy i czekamy aż się wchłonie, postępujemy tak aż kasza będzie miękka. Cały czas pilnujemy by ogień był minimalny. Na końcu dodajemy groszek i doprawiamy do smaku.
Można dodać kilka łyżek śmietany, jakieś mięso -ale nie jest to naprawdę konieczne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat