Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaszka z jabłkami i cynamonem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 3,2% 1 l
cukier waniliowy 64 g
kasza manna 7 łyżek
cytryna 1 sztuka
jabłka 2 sztuki
cukier 1/4 szklanki
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszka z jabłkami i cynamonem

Kroki postępowania

1
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania.
Krok 1 - Kaszka z jabłkami i cynamonem foto
2
Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Polać je sokiem z cytryny.
Krok 2 - Kaszka z jabłkami i cynamonem foto
3
Na suchą rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Podgrzewać go tak długo, aż się stopi i zmieni kolor na złoty.
Krok 3 - Kaszka z jabłkami i cynamonem foto
4
Do karmelu wrzucić jabłka. Smażyć, co chwilę mieszając, tak długo, aż karmel się rozpuści.
Krok 4 - Kaszka z jabłkami i cynamonem foto
5
Ugotowaną kaszę podzielić na porcje. Na środku każdej porcji kaszy ułożyć karmelizowane jabłka, posypać cynamonem. Podawać na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Krok 5 - Kaszka z jabłkami i cynamonem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak