Kaszka na słodko

Kaszka na słodko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza kukurydziana

    100 gram
  • woda

    600 ml
  • rodzynki

    2 łyżki
  • słonecznik łuskany

    2 łyżki
  • płatki owsiane

    2 łyżki
  • banan

    1 sztuka
  • dżem kwaśny

    4 łyżki
  • orzechy włoskie

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Kaszka na słodko

Wodę gotujemy doprowadzając do wrzenia, a następnie nie ściągając jej z gazu wsypujemy kaszę kukurydzianą i intensywnie mieszamy aby nie powstały grudki. Gaz przykręcamy aby był najmniejszy płomień. Kiedy kasza zaczyna gęstnieć, dorzucamy po kolei rodzynki, słonecznik, płatki i orzechy. Cały czas mieszamy. Kiedy już kasza zgęstnieje, wyłączamy gaz i wrzucamy pokrojonego w plasterki banana. Wszystko dokładnie jeszcze raz mieszamy i wykładamy na talerze w formie kopca. Robimy na środku dołeczek i wlewamy do niego po dwie łyżki dżemu na porcję. Możemy udekorować orzechami włoskimi. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

indi 19.07.2011 19:43
apetycznie wygląda :)
Kopiko1983 25.03.2011 06:38
Ciekawy i smaczny przepis :)
Mysiunia 17.03.2011 16:08
wygląda bardzo apetycznie:)
Anna169Hosz 10.11.2010 11:07
Własnie się zastanawiałam, co zrobić z kaszki kukurydzianej:)
krzyniu1984 10.11.2010 07:27
na pewno smaczna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat