Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza pęczak z zielonym groszkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza pęczak 100 g
pierś z kurczaka 1 szt
zielony groszek 1 szklanka
pieczarki 10-20 dkg
cebula 1 szt
pomidorki koktajlowe 3-4 szt
bulion warzywny 1 kostka
sól do smaku
pieprz
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza pęczak z zielonym groszkiem

Przygotować bulion warzywny, rozpuszczając kostkę w litrze wody.Zagotować. Pierś kurczaka pokroić na drobne kawałki przyprawić solą , pieprzem i ugotować na parze. Na patelni rozpuścić tłuszcz , przysmażyć pokrojoną w piórka cebulę oraz pieczarki pod koniec dodając kilka małych pomidorków pokrojonych na ćwiartki. Kiedy cebulka i pieczarki zostaną podsmażone przełożyć je na inną patelnię lub do innego naczynia , a na pozostały tłuszcz wsypać kaszę jaglaną by ją przez kilka minut podprażyć . Następnie wlać bulion warzywny i dusić , dolewając go stopniowo do czasu aż zostanie całkowicie wchłonięty przez kaszę a kasza będzie miękka . Kaszę dusić w ten sposób ok. 20-30 minut .Jak kasza będzie odpowiednio miękka wsypać mrożony ( lub w sezonie świeży ) zielony groszek, dodać pierś kurczaka oraz przysmażoną cebulkę z pieczarkami. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem i jeszcze przez chwilę poddusić. .Kasza smakuje na ciepło i na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 17.04.2016 15:07
fajne połączenie
KORAL 09.02.2016 09:44
Wspaniała potrawa
gusia1000 07.02.2016 17:58
Dobry obiad.
gosia56 07.02.2016 10:29
na pewno pyszne danie;)
fotoviderek 06.02.2016 23:41
Świetnie wygląda :)
gosia1988 06.02.2016 16:51
smaczne danie
w mojej kuchni 06.02.2016 16:49
same pyszności do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak