Kasza jaglana zapiekana z owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    1 szklanka
  • woda

    2 szklanki
  • masło

    1 łyżeczka + do wysmarowania
  • sól

    1 spora szczypta
  • rabarbar

    5 gałązek
  • cukier

    4 łyżki
  • truskawki

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyty i obrany rabarbar kroimy na małe kawałki i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Odstawiamy, żeby puścił sok. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku.

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą i wrzątkiem (dzięki temu straci gorycz). Wsypujemy do garnka z 2 szklankami gotującej się wody, masłem, łyżką cukru i solą. Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu do momentu aż kasza wchłonie wodę.

Nieduże, żaroodporne foremki smarujemy masłem, kładziemy warstwę kaszy, warstwę rabarbaru i truskawek, warstwę kaszy, rabarbaru i truskawek, na wierzchu kaszę.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Niebieska 12.07.2015 09:41
świetny deser
Monika-twin 29.06.2015 12:43
super danie.
Mniam 28.06.2015 20:53
Świetny pomysł! Na pewno by mi smakowało, bo lubię kaszę jaglaną.
wiolasmakuje 28.06.2015 19:17
Super! Zdrowy i pyszny deser! :)
Katarzyna59 28.06.2015 18:56
rewelacyjna!!!
Franciszek 28.06.2015 18:29
Pysze danie
dom-agi 28.06.2015 16:56
Pysznie i zdrowo!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat