Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kasza jaglana
1 szklanka -
woda
2 szklanki -
masło
1 łyżeczka + do wysmarowania -
sól
1 spora szczypta -
rabarbar
5 gałązek -
cukier
4 łyżki -
truskawki
kilka sztuk
Przepis i sposób przygotowania Kasza jaglana zapiekana z owocami
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą i wrzątkiem (dzięki temu straci gorycz). Wsypujemy do garnka z 2 szklankami gotującej się wody, masłem, łyżką cukru i solą. Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu do momentu aż kasza wchłonie wodę.
Nieduże, żaroodporne foremki smarujemy masłem, kładziemy warstwę kaszy, warstwę rabarbaru i truskawek, warstwę kaszy, rabarbaru i truskawek, na wierzchu kaszę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.
Komentarze (7)