Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza jaglana zapiekana z owocami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 1 szklanka
woda 2 szklanki
masło 1 łyżeczka + do wysmarowania
sól 1 spora szczypta
rabarbar 5 gałązek
cukier 4 łyżki
truskawki kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jaglana zapiekana z owocami

Umyty i obrany rabarbar kroimy na małe kawałki i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Odstawiamy, żeby puścił sok. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku.

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą i wrzątkiem (dzięki temu straci gorycz). Wsypujemy do garnka z 2 szklankami gotującej się wody, masłem, łyżką cukru i solą. Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu do momentu aż kasza wchłonie wodę.

Nieduże, żaroodporne foremki smarujemy masłem, kładziemy warstwę kaszy, warstwę rabarbaru i truskawek, warstwę kaszy, rabarbaru i truskawek, na wierzchu kaszę.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Niebieska 12.07.2015 09:41
świetny deser
Monika-twin 29.06.2015 12:43
super danie.
Mniam 28.06.2015 20:53
Świetny pomysł! Na pewno by mi smakowało, bo lubię kaszę jaglaną.
wiolasmakuje 28.06.2015 19:17
Super! Zdrowy i pyszny deser! :)
Katarzyna59 28.06.2015 18:56
rewelacyjna!!!
Franciszek 28.06.2015 18:29
Pysze danie
dom-agi 28.06.2015 16:56
Pysznie i zdrowo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak