Kasza jaglana z jabłkami i rodzynkami

Kasza jaglana z jabłkami i rodzynkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    1-2 łyżki/osobę
  • jabłko

    1/2 szt/osobę
  • rodzynki

    1 płaska łyżka/osobę
  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • cynamon, gałka muszkatołowa

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Kasza jaglana z jabłkami i rodzynkami

Kaszę jaglaną przepłukać w zimnej wodzie i sparzyć wrzątkiem (nie będzie miala posmaku goryczki). Odrobinę osolić i zalać podwojną ilością wody. Jabłko obrać i pokroić w cząstki, wlożyć do garnka z kaszą. Dodać rodzynki. Całość zagotować i gotować na wolnym ogniu do miękkości.Doprawić cynamonem i gałką muszkatołową. Można odrobinę dosłodzić brązowym cukrem.Podawać z kleksem śmietany.

Polecam jako świetny rozgrzewający deser dla dzieci i nie tylko. Deser ten można podać już 9-miesięcznemu dziecku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Margo1 30.04.2013 20:04
bardzo dobre
Grażyna13 16.07.2012 17:02
Podoba mi się :)
stokrotka 01.05.2011 10:36
pyszne
MAR3STA 05.12.2010 16:52
super
4muffins 02.12.2010 22:00
naprawdę polecam
kot_pankracy 02.12.2010 18:54
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat