Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kasza jaglana z indyjską masalą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 1 szklanka
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1/4 łyżeczki
kurkuma 0,5 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kasza jaglana z indyjską masalą

W rondlu roztapiamy masło,wrzucamy gorczycę i zmniejszamy gaz na minimum i czekamy aż gorczyca zacznie "strzelać". Natychmiast dodajemy resztę przypraw i prażymy ok pół minuty mieszając po czym wsypujemy kaszę. Prażymy ok 2 minut co jakiś czas mieszając. Zalewamy wrzątkiem tak aby wody było więcej od kaszy na grubość małego palca. Przykrywamy dość szczelnie i gotujemy na minimalnym gazie. po ok 4-5 minutach sprawdzamy czy kasza wchłonęła wodę i czy już jest dość miękka. Jeśli nadal jest twardawa,co raczej nie jest realne wtedy podlewamy łyżką wody i dalej gotujemy pod przykryciem-kaszy nie należy mieszać podczas gotowania!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 12.09.2012 21:07
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak