Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

kasza jaglana z indyjską masalą

Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana
1 szklanka
Przyprawa garam masala orientalna Prymat
1/4 łyżeczki
kurkuma
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
1/4 łyżeczki
sól
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
masło
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kasza jaglana z indyjską masalą

W rondlu roztapiamy masło,wrzucamy gorczycę i zmniejszamy gaz na minimum i czekamy aż gorczyca zacznie "strzelać". Natychmiast dodajemy resztę przypraw i prażymy ok pół minuty mieszając po czym wsypujemy kaszę. Prażymy ok 2 minut co jakiś czas mieszając. Zalewamy wrzątkiem tak aby wody było więcej od kaszy na grubość małego palca. Przykrywamy dość szczelnie i gotujemy na minimalnym gazie. po ok 4-5 minutach sprawdzamy czy kasza wchłonęła wodę i czy już jest dość miękka. Jeśli nadal jest twardawa,co raczej nie jest realne wtedy podlewamy łyżką wody i dalej gotujemy pod przykryciem-kaszy nie należy mieszać podczas gotowania!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 12.09.2012 21:07
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak