KASZA GRYCZANA Z WIEPRZOWINĄ

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    1 szklanka
  • cebula

    1
  • marchewka

    2
  • pietruszka

    2
  • seler

    1/2
  • czosnek

    3 zabki
  • łopatka wieprzowa

    40 dag
  • piecarki

    30 dag
  • oliwa

    3 łyżki
  • ziele angielskie

    6 ziarenek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę płuczemy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 20minut i odsączamy.
Marchew, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę. Mięso kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki.
Na oliwie rumienimy czosnek, wyjmujemy go i na tej samej oliwie podsmażamy mięso i cebulę.
Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy 1 szklanką bulionu i dusimy 30minut.
Do mięsa dodajemy kaszę i grzyby. Wlewamy pozostały bulion i dusimy ok.15 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara55 19.01.2012 15:19
wolę z makaronem
kielcok1 05.12.2011 16:01
nie dla mnie
rakow2 27.04.2011 15:56
solidne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat