Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kasza gryczana
1 szklanka -
cebula
1 -
marchewka
2 -
pietruszka
2 -
seler
1/2 -
czosnek
3 zabki -
łopatka wieprzowa
40 dag -
piecarki
30 dag -
oliwa
3 łyżki -
ziele angielskie
6 ziarenek
Przepis i sposób przygotowania KASZA GRYCZANA Z WIEPRZOWINĄ
Marchew, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę. Mięso kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki.
Na oliwie rumienimy czosnek, wyjmujemy go i na tej samej oliwie podsmażamy mięso i cebulę.
Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy 1 szklanką bulionu i dusimy 30minut.
Do mięsa dodajemy kaszę i grzyby. Wlewamy pozostały bulion i dusimy ok.15 minut
Komentarze (3)