Kasza gryczana z warzywami i parmezanem

Kasza gryczana z warzywami i parmezanem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kasza gryczana

    100 g
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • marchewka

    1 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • masło

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy do smażenia

  • parmezan starty

PRZYPRAWY

  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • liść lubczyku

  • tymianek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Propozycja na smaczną, pożywną i aromatyczna kaszę gryczaną z warzywami oraz nutką lubczyku i tymianku Przygotowanie jest proste i szybkie, a całe danie jest świetną i wartościową przekąską. Kaszę z warzywami możemy serwować jako samodzielne danie lub wykorzystać ją jako dodatek do obiadu.

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty lubczyku.

Cebulkę, marchewkę i paprykę kroimy w kostkę.

Na rozgrzanym oleju najpierw szklimy cebulkę, a następnie dodajemy pokrojoną marchewkę oraz paprykę i chwilę razem smażymy.

Całość podlewamy lekko wodą, dodajemy tymianek oraz mielone liście lubczyku i dusimy około 5 minut.

Podduszone warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą oraz łyżeczką masła. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Całość posypujemy tartym parmezanem (zwykłym lub wegańskim).

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IwonaDD

27.03.2015 17:11
pyszne wydanie kaszy

gosia561

27.03.2015 15:42
samo zdrowie

Ania67

27.03.2015 15:20
pyszne danie

Grazyna0211

27.03.2015 14:21
smaczne zdrowe danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat