Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza gryczana z pomidorowym pesto

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kochamy kasze, ryże i różne tegesy. Wariacji mnóstwo można zapodać. Wczoraj wariowaliśmy i my. Pamiętacie z elementarza „Taki ser to deser?”. No to ta kasza będzie dla was takim „serem”. Samodzielne, bezmięsne danie lub dodatek do dania głównego.

Składniki:

kasza gryczana niepalona 200 gramów
pasta z suszonych pomidorów 1 łyżka
pestki dyni 3 łyżki
oliwa 100 mililitrów
masło klarowane 1 łyżka
cebula 1 sztuka
ząbek czosnku 1 sztuka
tymianek świeży 1 łyżka
siemię lniane 2 łyżki
parmezan starty 4 łyżki
natka pietruszki 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza gryczana z pomidorowym pesto

Kaszę gotujemy na sypko. Znaczy tak gotujemy. Zagotowujemy wodę, wsypujemy kaszę, ponownie zagotowujemy, płomień wyłączamy, zostawiamy pod przykryciem na kwadrans. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Pastę blendujemy z pestkami dyni i oliwą.

Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy, następnie posiekany czosnek, chwilę podsmażamy, dodajemy pesto, tymianek, kaszę i siemię lniane, cały czas smażymy i dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką i startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak