Kasza gryczana z pomidorowym pesto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kochamy kasze, ryże i różne tegesy. Wariacji mnóstwo można zapodać. Wczoraj wariowaliśmy i my. Pamiętacie z elementarza „Taki ser to deser?”. No to ta kasza będzie dla was takim „serem”. Samodzielne, bezmięsne danie lub dodatek do dania głównego.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana niepalona

    200 gramów
  • pasta z suszonych pomidorów

    1 łyżka
  • pestki dyni

    3 łyżki
  • oliwa

    100 mililitrów
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • tymianek świeży

    1 łyżka
  • siemię lniane

    2 łyżki
  • parmezan starty

    4 łyżki
  • natka pietruszki

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy na sypko. Znaczy tak gotujemy. Zagotowujemy wodę, wsypujemy kaszę, ponownie zagotowujemy, płomień wyłączamy, zostawiamy pod przykryciem na kwadrans. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Pastę blendujemy z pestkami dyni i oliwą.

Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy, następnie posiekany czosnek, chwilę podsmażamy, dodajemy pesto, tymianek, kaszę i siemię lniane, cały czas smażymy i dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką i startym parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat