Kasza gryczana z brokułami i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. kaszy gryczanej, palonej

    1/2
  • nieduży brokuł

    1
  • dkg pieczarek

    25
  • ząbki czosnku

    2
  • łyżki posiekanego koperku

    2-3
  • łyżki soku z cytryny

    1-2
  • sól, pieprz mielony biały, cukier, chili mielone

    do smaku:
  • jogurt naturalny

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę opłukać, przełożyć do rondelka, zalać 1 szkl. wody, dodać ok.1/3 łyżeczki soli, gotować pod przykryciem na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę i zmięknie. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu razem z połową koperku. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić dokładnie, opłukać, małe zostawić w całości, większe pokroić. Brokuły opłukać, osączyć, odciąć różyczki z kwiatostanu. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pieczarki aż lekko się zezłocą, dodać brokuły. Całość oprószyć odrobiną cukru, soli, pieprzu i chili, podlać ok. 1/3 szkl. wody i poddusić pod przykryciem ok. 5-8 min.. Na koniec dodać sok cytrynowy i resztę koperku, wymieszać. Podawać z kaszą i sosem jogurtowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 05.08.2016 22:17
fajne zestawienie
Klausia 17.12.2014 13:38
super danie :)
M. Monroe 27.11.2012 22:30
brzmi bardzo smakowicie !
Grażyna13 14.12.2011 09:16
To by mi smakowało :)
Anna169Hosz 26.05.2011 07:42
Uwielbiamy kaszę gryczaną, pieczarki i brokuł...czyli wszystko dla nas:o)
gosia47-47 08.01.2011 19:09
super
anecia04 10.09.2010 09:10
bardzo ciekawe połączenie, lubię kaszę, u nas zwykle wykorzystuje się jako dodatek do gulaszu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat