Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
KASZA
-
kasza
2 szk kasza bulgur -
woda
5 szk -
sól do smaku
do wody -
cebula
1 szt -
papryka czerwona
1/2 szt -
natka pietruszki
3 łyżka posiekana -
pieczarki
3 szt duża -
sól do smaku
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku -
olej rzepakowy
3 łyżka
POTRAWKA
-
cebula
1 szt -
ćwiartki z kurczaka
2 szt duża -
sól do smaku
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku -
sos słodko-kwaśny
1,2 szk -
olej rzepakowy
3 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Kasza bulgur z potrawką drobiową Zewy
Kroki postępowania

POTRAWKA :
Ćwiartki z kurczaka wytrybować i mięso pokroić w kostkę ( kości można odłożyć i wykorzystać do ugotowania wywaru na zupę ).
Cebulę pokroić w kostkę.
Rondel lub inny garnek rozgrzać, wlać olej i wrzucić pokrojone kawałki kurczaka, podsmażyć.
Następnie dodać cebulę, smażyć do zrumienienia i wlać sos oraz dodać przyprawy.
Potrawkę dusić pod przykryciem do miękkości.

Do garnka wlać wodę i zagotować, dodać sól i ponownie zagotować.
Do gotującej się wody przełożyć wypłukaną kaszę bulgur i gotować 7-8 minut od czasu do czasu mieszając.
Zakryć garnek pokrywką aby kasza wchłonęła resztę płynu, można od czasu do czasu pomieszać.

Do rozgrzanego, szerokiego rondla lub na patelnię wlać olej wrzucić cebulę, chwilę smażyć.
Potem dodać pokrojoną paprykę i cebulę oraz posiekaną natkę i smażyć do miękkości.


Kaszę podawać z przygotowaną potrawką z kurczaka.
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)