Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

kąski duszone w porach

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe
0.80 kg
pory
1 kg
piwo jasne
1 szkl
sól
do smaku
Sklep Prymat
smalec
0.10 kg
bulion warzywny
0.5 szkl
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
4 szt
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
4 szt
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: kąski duszone w porach

Żeberka umyj,wytrzyj do sucha,podziel na porcje.Pory oczyść,natnij i opłucz pod bieżącą wodą.Następnie dokładnie osusz i pokrój w grube plasterki.W garnku rozgrzej smalec.Włóż żeberka i zrumień je ze wszystkich stron na dużym płomieniu.Do mięsa dołóż listki laurowe,ziarenka ziela angielskiego oraz kolorowego pieprzu.Dodaj plasterki porów.Zalej bulionem warzywnym oraz piwem.Posól do smaku.Całość doprowadź do wrzenia,po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze ok.25minut.Tuż przed końcem gotowania ponownie przypraw.Gotowe żeberka podawaj z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko albo kawałkiem świeżego wiejskiego chleba.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ela16 22.04.2011 08:17
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak