kąski duszone w porach

kąski duszone w porach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    0.80 kg
  • pory

    1 kg
  • piwo jasne

    1 szkl
  • sól

    do smaku
  • smalec

    0.10 kg
  • bulion warzywny

    0.5 szkl
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 szt
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    4 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania kąski duszone w porach

Żeberka umyj,wytrzyj do sucha,podziel na porcje.Pory oczyść,natnij i opłucz pod bieżącą wodą.Następnie dokładnie osusz i pokrój w grube plasterki.W garnku rozgrzej smalec.Włóż żeberka i zrumień je ze wszystkich stron na dużym płomieniu.Do mięsa dołóż listki laurowe,ziarenka ziela angielskiego oraz kolorowego pieprzu.Dodaj plasterki porów.Zalej bulionem warzywnym oraz piwem.Posól do smaku.Całość doprowadź do wrzenia,po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze ok.25minut.Tuż przed końcem gotowania ponownie przypraw.Gotowe żeberka podawaj z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko albo kawałkiem świeżego wiejskiego chleba.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

ela16 22.04.2011 08:17
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat