Karydopita

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • rum

    2 Łyżka
  • orzechy

    175 gram
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sok z pomarańczy

    1 sztuka
  • jajka

    5 sztuka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • goździki mielone

    1/3 łyżeczka
  • cukier

    1/2 szklanka
  • mąka pszenna

    1,5 łyżka
  • bułka tarta

    3 łyżka
  • orzechy laskowe

    100 gram

Syrop

  • sok z pomarańczy

    1 sztuka
  • cukier

    1/2 szklanka
  • laska cynamonu

    1 sztuka
  • goździki

    5 sztuka
  • woda

    1/2 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka ubijamy z rumem, skórką i sokiem z pomarańczy na gładką masę. Następnie do rozdrabniacza wsypujemy mąkę, bułkę tartą, cynamon, goździki, orzechy, proszek do pieczenia i cukier, i miksujemy na drobne kawałki, ale nie na pył! Dodajemy żółtkową masę, ubijamy białka na sztywną pianę i wszystko razem delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190℃ stopni i pieczemy przez około 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy wszystkie składniki wkładamy do rondelka i cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Ciasto po upieczeniu wyciągamy i dokładnie nakłuwamy szpikulcem. Orzeszki laskowe kruszymy i rozsypujemy po całym cieście. Polewamy wystygniętym syropem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 10.04.2017 10:34
rewelacja !!!!!
Ewa Wojtaszko 09.02.2017 11:53
a to coś nowego,wygląda apetycznie
Patrycja33 08.02.2017 17:40
mmm jak czytam składniki to aż mi ślinka leci :)
Wiktoria29 08.02.2017 16:07
zjadłabym....
ben-ka 08.02.2017 13:54
Chętnie bym spróbowała.
KORAL 08.02.2017 13:21
smacznie wygląda
Małgorzata92 08.02.2017 11:11
Pyszności :)
AZgotuj 08.02.2017 11:11
rewelacja!
Grazyna0211 08.02.2017 11:10
oryginalna nazwa
olkaaa 08.02.2017 10:40
muszę zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat