Kartofle gotowane z sosem veloute

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kartofle

    1 kg
  • rosół

    150 ml
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1/2 łyżki
  • koperek

    troche
  • sól

    do smaku
  • biały pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kartofle obrac, oplukac, pokroic w duza kostke.Zalac kartofle rosolem, gotowac na malym ogniu. Gdy beda prawie miekkie,
odcedzic, a wywar z kartofli ostudzic.
Maslo rozetrzec z maka, rozprowadzic wywarem, doprawic pieprzem, sola. Gotowac na malym ogniu kilka minut. Gdy sos zgestnieje, wlac do odcedzonych kartofli.
Do sosu wlozyc koperek i raz zagotowac.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat