Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflane pączusie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 5 szt./duże
jajko 1 szt
cukier 1 łyżka
olej 1/2 szklanki
drożdże 2 dag
mleko 1 łyżka
spirytus 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 szt
olej do smażenia
sól 1 szczypta
cukier puder do posypki

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflane pączusie

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i przepuścić przez maszynkę.
Krok 1 - Kartoflane pączusie foto
2
Dodać sól, jajko, olej, cukier waniliowy, mąkę, spirytus i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Kartoflane pączusie foto
3
Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem oraz 1 łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce .
Krok 3 - Kartoflane pączusie foto
4
Gdy drożdże urosną, zmieszać z masą ziemniaczaną, po czym odstawić na godzinę również w ciepłe miejsce. Stolnicę wysmarować lekko olejem, rozwałkować ciasto i kształtować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 4 - Kartoflane pączusie foto
5
Smażyć na gorącym oleju, odsączyć i posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Kartoflane pączusie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 16.07.2014 15:16
takich jeszcze nie jadłam
halinah 16.07.2014 14:36
pyszności
dodi 16.07.2014 12:55
muszę kiedyś zrobić
Anna133 16.07.2014 12:36
też robię są bardzo smaczne
Magula 16.07.2014 09:15
Mniam lubię takie bardzo
Noruas 16.07.2014 08:49
super pomysł ! muszę wypróbować.
Lidzia 16.07.2014 07:41
Fajne, trzeba spróbować.
gusia1000 16.07.2014 00:41
Są godne polecenia.
Sroczka 15.07.2014 23:23
Ale pyszności, zjadłabym takiego pączusia.
Beatris 15.07.2014 23:07
Smakowicie wyglądają:)
krokus 15.07.2014 23:00
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak