Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KARPATY WANILIOWO-ŚMIETANKOWE

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
woda 2 szt
margaryna 1/2 kostki
mąka 2 szkl
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
mleko 2 szkl
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 1 op
aromat śmietankowy 1/2 op
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
żółtko jajek 3 szt
masło lub margaryna 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: KARPATY WANILIOWO-ŚMIETANKOWE

Na gotującą się wodę z margaryną wsypac mąkę, szybko wymieszac. Po wystygnięciu masy dodac jajka, proszek do pieczenia, wymieszac i rozdzielic na dwie części i piec na złoty kolor. Mleko z masy zagotowac ale odlac z 1/2 szklanki i wymieszac wszystkie składniki (zamiast cukru waniliowego można dodac startą laskę wanilii). Do gotującego się mleka wylac wymieszane składniki cały czas mieszając. Ugotowany budyń studzimy i po łyżce dodajemy do masła lub margaryny, wszystko wiercąc na gładką masę. Gotową masą przekładamy nasze ciasto i można posypac cukrem pudrem. Po przekrojeniu widac nasze "karpaty".
SMACZNEGO!!!!!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 14.11.2012 19:35
super
justys759 12.11.2012 18:54
pyszności
czarnyaniol1990 12.11.2012 17:07
ja delikatnie polewam czekoladowa polewa
Poison1988 12.11.2012 16:50
mniam, palce lizać :) Super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak