Karpatka z pysznym kremem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Karpatka to ciasto wszystkim dobrze znane i nie ma tutaj nic odkrywczego poza tym że krem jest przygotowany "domowo".
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasta

  • woda

    1 szklanka
  • mąka

    1 szklanka
  • masło

    125 gramów
  • jajko

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • mleko

    3 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • masło

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotujemy w garnku wodę z masłem, wyłączamy gaz i energicznie mieszając, dodajemy mąkę. Stawiamy garnek na małym gazie i gotujemy cały czas mieszając aż masa odejdzie od ścianek garnka. Przekładamy do miski i studzimy.

Zimną masę miksujemy dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto dzielimy na 2 połowy i pieczemy dwa blaty. Każdą połowę ciasta rozprowadzamy w przygotowanej dużej blaszce i pieczemy osobno ok. 30 minut w 180 stopniach.

Zagotować 2 szklanki mleka a w pozostałym rozprowadzić mąki, żółtka, cukier ok. 3/4 szklanki i cukier waniliowy. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzić i zmiksować z masłem.

Przygotowanym kremem przełożyć karpatkowe blaty i lekko docisnąć.

Ciasto schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat