Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasta
-
woda
1 szklanka -
mąka
1 szklanka -
masło
125 gramów -
jajko
5 sztuk -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
sól
1 szczypta -
mleko
3 szklanki -
mąka ziemniaczana
4 łyżki -
żółtko jajek
3 sztuki -
cukier
1 szklanka -
cukier waniliowy
2 łyżeczki -
masło
30 dag
Sposób przygotowania
Gotujemy w garnku wodę z masłem, wyłączamy gaz i energicznie mieszając, dodajemy mąkę. Stawiamy garnek na małym gazie i gotujemy cały czas mieszając aż masa odejdzie od ścianek garnka. Przekładamy do miski i studzimy.
Zimną masę miksujemy dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto dzielimy na 2 połowy i pieczemy dwa blaty. Każdą połowę ciasta rozprowadzamy w przygotowanej dużej blaszce i pieczemy osobno ok. 30 minut w 180 stopniach.
Zagotować 2 szklanki mleka a w pozostałym rozprowadzić mąki, żółtka, cukier ok. 3/4 szklanki i cukier waniliowy. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzić i zmiksować z masłem.
Przygotowanym kremem przełożyć karpatkowe blaty i lekko docisnąć.
Ciasto schłodzić.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się