Karpatka z polewą czekoladową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    200 ml
  • margaryna

    12,5 dag
  • mąka

    1 szklanka
  • jaja

    5 sztuk
  • margaryna

    8 dag
  • cukier puder

    1/3 szklanki
  • mleko

    300-400 ml
  • budyń

    1 opakowanie
  • czekolada gorzka

    1 sztuka
  • śmietana

    50-70 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę zagotowujemy w garnku wraz z Kasią, następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszając gotujemy do momentu, gdy masa będzie gęsta. Zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna miksujemy ją dodając po jednym jajku. Masę na ciasto dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy je na blaszkach. Placki pieczemy przez około 25- 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do przestygnięcia. Miękką Kasię miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masą przekładamy ciasto.
Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do garnka, dodać śmietanę 36%. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą polać Karpatkę. Odstawić ciasto w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 19.08.2013 21:00
smaczny deser
Wafelek2601 04.05.2013 10:47
Mam na taką karpatkę ochotę
IKrakowianka 22.04.2013 21:13
wygląda przepysznie
kasiaw 10.06.2012 18:36
aż ślinka cieknie
kasiaw 15.02.2012 20:40
smaczna
Margo1 23.09.2011 07:13
jaka apetyczna
Margo1 23.09.2011 07:13
jaka apetyczna
Małgorzata77 09.06.2011 07:35
wolę bez polewy ale wygląda ładnie
Iwusia 01.05.2011 23:04
wygląda wspaniale :)
Katarzyna/kate1980 15.04.2011 17:28
ślicznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat